Het verleden: onze roots

Ons 85-jarig jubileum al voorbij...

Klik
op onderstaande afbeelding voor de film 'Onze Roots', de compacte geschiedenis van de nu al 86-jarige Haagsche Amateur Filmclub, de oudste filmclub van Nederland. Maar nog steeds jong van geest. Een film op de muziek van Mozart's 'Rondo alla Turco', uitgevoerd door Sylvia Houtzager op de CD 'Die Geige'. 

Onze Roots


Op den 21sten Januari 1932 besloot een aantal Haagse tandartsen, tevens enthousiaste filmers, een eigen filmclub op te richten in het gebouw Amicitia, het werd de Haagsche Amateur Filmclub, goedgekeurd bij Koninklijk Besluit. 
Den zesden April van 1932 werd het clublokaal gevestigd in restaurant “The Corner.” Onze voortreffelijke penningmeester zegt: “Zonder koren kan geen molen, zonder geld geen projector draaien.”
Op 20 Januari 1937 werd het eerste lustrum van de Haagsche Amateur Filmclub feestelijk gevierd in de zalen van Bagatelle.
In de oorlog werden schoenen geruild voor een film. Uit de Duitse Kodak-fabrieken werden films naar Nederland gesmokkeld.

Koninklijke film 
Al van meet af aan timmerde de HAF aan de weg en deed verslag van gebeurtenissen in en om de stad. Zo hebben leden van de Vereniging het huwelijk van Prinses Juliana en Prins Bernhard in Den Haag in 1936 mogen filmen. De film werd aan het bruidspaar aangeboden en getuige de brief van de Prinses zeer op prijs gesteld. In het Haagse Gemeente-archief is nog veel van de HAF terug te vinden.

Paul Verhoeven: van HAF naar Hollywood
Bob Stevenhagen: van HAF naar Steven Spielberg

Een greep uit de ledenlijst laat bekende namen zien die de HAF naar grote hoogte hebben gebracht zoals de heer A.A. Schoevers (van het instituut Schoevers), Charles Burki bekend illustrator en ontwerper, Peter Schilperoort van het Dutch Swing College, Piet v.d. Ham cineast en filmcriticus, Bob Kommer filmproducent, Hille Kleinstra auteur van filmboeken, Bout Smit, John Korporaal, Rob Mariouw Smit, Bob Stevenhagen, Piet de Groot, Jan van Hillo, Emile Brumsteede, hebben allen een naam opgebouwd in de professionele filmwereld. Bob Stevenhagen leerde de techniek van de tekenfilm en de animatie bij een ander prominent HAF-lid Jan van Weeszenberg. Bob Stevenhagen werkte later o.a. bij Steven Spielberg en ook voor Aardman studio's en voor de Belga studio. In 1960 werd ook Paul Verhoeven lid van de HAF; van zijn oom had hij al een 16 mm camera geleend om een filmpje te maken. 

Jubilea en andere hoogtepunten 
In 1992 kwamen Yogi en Mountie uit Canada om in Madurodam het 60-jarig jubileum van de HAF te vieren. 
In 2002 sprak Frits de Sterke bij het 70-jarig bestaan ons indringend toe. 
Jan van Weeszenberg is ongetwijfeld de amateurfilmer met de meeste onderscheidingen in Nederland, maar ook ver daarbuiten. Zijn sociaal en politiek geëngageerde satirische tekenfilms werden tot ver buiten onze landsgrenzen bewonderd en met prijzen onderscheiden. 
In 2008 vierde Douwe zijn 60-jarig lidmaatschap van de HAF.
Op 3 januari 2011 werd voor het eerst in de nieuwe locatie aan het Kleine Loo een Nieuwjaarsdiner gehouden.
 

 In januari 2012 vierde de HAF feestelijk haar 80-jarig jubileum.
De toenmalige voorzitster snijdt een imposante verjaardagstaart aan.
En een HAF-mascotte woonde het hele jaar de clubavonden bij.

2017
Heel 2017 vierde HAF haar 85-jarig bestaan met diverse festiviteiten: ..................... (nog invullen, o.a. met filmpjes ) Inmiddels bestaat de HAF 85 jaar!
Copyright © 2013 - 2018. All Rights Reserved.  HAF - Haagsche Amateur Filmclub - Het Kleine Loo 1 (VUC-terrein) - 2592 BW Den Haag.  Privacybeleid.