Programma 2023

HAF seizoen 2023/24

2 Oktober. Camera avond 1. Met gastspreker John Sterk.
Camera en statieven meenemen. Organisatie Mieneke Meij en John Sterk. We gaan vanavond de diepte in met de mogelijk/onmogelijk heden van je camera. Hoe word je een cameraman/vrouw die gewild is om mee te werken? Wat zijn beginnersfouten en hoe kom je daarvan af? Wat leer je van je fouten? Hoe bereik je progressie in je camerawerk?

9 Oktober. Geluid een moeilijk onderwerp.
Organisatie Jules Oyserman en Marc Krier.

Letter D

Beste leden.Voor degenen die niet aanwezig waren tijdens de uitleg van het filmalfabet hierbij een korte toelichting: De programmacommissie stelt zich ten doel te bevorderen dat leden actiever gaan filmen. Daartoe willen we aan het begin van de clubavond starten met het filmalfabet, te beginnen met de letter A en zo verder, in principe iedere volgende clubavond een volgende letter. Opdracht aan de leden: maak een kort filmpje met een filmisch onderwerp (filmtechniek, filmgeschiedenis, filmregisseurs enz.) aan de hand van de letter die aan de beurt is (gebruik van you tube is toegestaan!). Vind je het toch lastig iets op filmgebied te bedenken, dan mag de letter die aan de beurt is ook gaan over (huis)dieren. Je hoeft het filmpje niet van te voren op te sturen, maar gewoon meenemen en inleveren bij de mensen van de techniek.

Geluid kent veel facetten. Live-geluid, muziek, voice-over, geluidseffecten enz. zijn allemaal even belangrijk voor de belevenis van je toeschouwers. We gaan deze keer vooral de “geluidsmix” en het gebruik van de microfoon behandelen. Breng je laptop mee met je favoriete montageprogramma. Na de pauze gaan we in groepjes oefenen met aangeleverde video en audiobestanden

16 Oktober .Reclamefilms.
Organisatie Rob Kollaard en Peter Heemskerk. We duiken vanavond in de commerciële filmwereld. Tijd is geld. Hoe ging dat in de begin tijd van STER. Wat mag en wat niet. met voorbeelden maken we het een en ander duidelijk. Na de pauze mogen jullie aan de slag. Met dit onderwerp is de keuze oneindig?

Letter E en F

Reclame in films, we hebben er dagelijks mee te maken. Deze avond een onderzoek naar de kwaliteit van dergelijke films. Wat is goed/slecht en waarom? Wat valt er van te leren? Gaan we zelf een reclamefilmpje maken, hoe pak je dat aan? Spannend wat er uit gaat komen!

23 Oktober Ledenavond eigen film.
Organisatie Robert Bertsch

Letter G

Breng je films mee, ze worden langs het lijstje gelegd en je krijgt feedback. Een avond met tips en inspiratie. Films wèl van tevoren inleveren bij Robert Bertsch uiterlijk een week van tevoren

30 Oktober. Vakantiefilmwedstrijd.
Organisatie Johan Bommelé. Het is weer zover. De vakanties zitten erop en als het goed is zijn de beelden verwerkt tot een mooie vakantiefilm. We zijn vanavond geen collega’s maar concurrenten. Maar wel concurrenten die kunnen relativeren; immers je kan niet allemaal winnen toch!? Films inleveren voor 16 oktober bij Johan Bommelé

6 November. Camera avond 2.
Met gastspreker John Sterk. Camera en statieven meenemen. Organisatie Mieneke Meij en John Sterk. Nabespreking van de beelden die zijn gemaakt naar aanleiding van camera avond 1. Zien we (beginners) fouten en hoe komt dit? Wat leer je van je fouten? Hoe bereik je progressie in je camerawerk? Met andere woorden, waar moet/kan je nog eens goed op letten. Blijft overeind, hoe word je een cameraman/vrouw die gewild is om mee te werken?

13 November Thema-avond ‘In en om het huis’
Organisatie Joop Keus.

Letter H, I en J

Joop introduceert de tien opties die onder het thema vallen. Kern van zijn betoog zal zijn: hoe bereiken we het doel dat een ieder gemakkelijker een onderwerp vindt om over te filmen ? Dit gedeelte valt vòòr de pauze. Het tweede gedeelte is een toespitsing op deel 1 en heeft als thema: ’Onderzoek’. Stel dat je het nog steeds moeilijk  vindt om een onderwerp voor een film te vinden in hoeverre is het dan toegestaan en mogelijk om gebruik te maken van de moderne media (zoals google, you tube of bestaande dvd's). Welke mogelijkheden zijn er ? Uit eigen bezit zal Joop films vertonen die laten zien wat wel en wat niet mogelijk en toegestaan is. Een eventuele discussie die hierover ontstaat zal Joop uiteraard begeleiden.

20 November .Presentatie Decoupage techniek van 11 september.

Letter K

Organisatie Peter Heemskerk. Films wél inleveren bij Peter vóór 13 november. Deze avond ook: Presentatie reclamefilms van 16 oktober . Organisatie Rob Kollaard en Peter Heemskerk. Films wél inleveren bij Rob vóór 13 november

27 November. Ledenavond eigen film
Organisatie Robert Bertsch

Letter L

Breng je films mee, ze worden langs het lijstje gelegd en je krijgt feedback. Een avond met tips en inspiratie. Films wèl van tevoren inleveren bij Robert Bertsch.

4 December . Camera avond 3.
Camera en statieven meenemen. Organisatie Dick Akkerhuis en Mieneke Meij. Onder voorbehoud spelers van toneelgroep Haag.

Letter M en N

We gaan vanavond de diepte in met de mogelijk/onmogelijk heden van je camera. Wat gebeurt er met je camera als je met gekleurd theaterlicht te maken krijgt? Hoe maak je de registratie mooi van een kleine voorstelling? Wat moet je van tevoren weten als camera man/vrouw? Wat leer je van je fouten? Hoe bereik je progressie in je camerawerk?

11 December Raad de maker.
Organisatie Peter Heemskerk.

Letter O

Vanavond is het weer tijd van; voor de gek houden en voor serieuze zaken. Want ja, wil je geraden worden? Of wil je een collega imiteren en is het vooral een poker face opzetten? Laten we vooral plezier maken! Doet allen mee!

18 December. Kerstdiner.
Organisatie Peter van Drunick. Haal een mooie jurk uit de kast, trek een mooie broek aan. De HAF leden gaan weer smullen van het jaarlijkse kerstdiner. We gaan er een fijne avond van maken. In de nieuwsbrief van december volgt de praktische info. In ieder geval zijn filmische kerstwensen welkom!

Terugblik op 2023

25 september HAF-uitje,
dag activiteit het thema is Blauw. Graag indien mogelijk in Blauw gekleed. Organisatie Jan Heijdra en Mieneke Meij. Camera mee. Exacte tijden volgen nog. We gaan naar het Royal Delft Museum, Rotterdamseweg 196 2628 AR Delft. https://royaldelft.com De informatie in het museum krijgen we van de headphones.In het museum gebruiken we de lunch. Na de lunch gaan we filmen op het terrein van de Stichting Land Art Delft. Rotterdamseweg 205 2629 HD Delft. https://www.landartdelft.nl/ Ter plekke en ter inspiratie krijgen we kleine ‘opdrachten. We sluiten de dag af in Firma van Buiten. https://firmavanbuiten.nl/ Thijsseweg 1 2629 JA DELFT Lijkt het je leuk om mee te gaan, dan svp aanmelden vóór 17 september bij secr.Haf en betalen bij de penningmeester

18 september Ledenavond eigen film.
Organisatie Robert Bertsch Breng je films mee, ze worden langs het lijstje gelegd en je krijgt feedback. Een avond met tips en inspiratie. Films wèl van tevoren inleveren bij Robert Bertsch uiterlijk 15 september.

11 september Decoupage. Een ‘Doe-avond’. Organisatie Peter Heemskerk.
Pak de digitale schaar er maar bij. We gaan knippen; namelijk een scene in stukjes. Hoeveel shots kun je maken uit een scene. Vooral een kwestie van visualiseren en het komt helemaal goed. De bedoeling is om het thuis uit te werken.

4 september Met gastspreker Henny Hartevelt LVSL.
Organisatie Mieneke Meij. Gastspreker uit Leiden. Hij gaat een toelichting geven op enkele van zijn prijswinnende films waarin humor duidelijk naar voren komt. Waar komt zijn inspiratie vandaan? Hoe is zijn werkproces? Wat kunnen wij hiervan leren?

28 augustus We gaan barbecueën.
Organisatie Peter van Drunick. De barbecue wordt aangestoken. Een goed stukje vlees of vis en een lekker drankje wachten op de bezoekers! We gaan van start om 18.00 uur. Na afloop van de barbecue wordt het najaar programma toegelicht, door Mieneke. Tevens intro van een documentaire waarin de realiteit wordt vermengd met fictie. De titel van deze bijzondere documentaire(waar we een stuk van gaan kijken) heet ‘Het zit in mijn hart’ door theatergroep Kamak.

19 juni - Vloggen
Wat is vloggen? Zit er een toekomstig vlogger onder de leden?.

12 juni - DOCUMENTAIRE 5

De laatste gezamenlijke "maak een documentaire" avond. De puntjes op de i.We weten ondertussen dat meerdere groepen meer tijd nodig hebben. Het voorwerk wordt dus goed opgepakt. Vanavond kunnen de groepen laten zien wat ze bereikt hebben. Later dit jaar komt de documentairewedstrijd waaraan de deelnemers natuurlijk mee gaan doen.

5 juni - Moppen Dat wordt lachen vanavond. Wie weet een mop filmisch te vertellen? de making of Das Leben ist...

29 mei - Pinksteren gesloten

22 mei - Avond gedicht filmen in Clingendael

15 mei DRONE ALS MEERWAARDE IN DE FILM

Zie je ze vliegen? Wat zit er in het water? Inspiratie en sensatie. Peter Heemskerk en Berrie van Esch.

8 mei films bespreken met Peter Heemskerk

Deze avond is ingevuld dankzij leden die films ingebracht hebben.

1 mei - DOCUMENTAIRE 4
Een avond in het kader van DOCUMENTAIRE maken. Peter Heemskerk neemt de leiding. Geeft toelichting wat de bedoeling is. Het is de vierde avond in een serie.

24 APRIL - LEDENAVOND
Breng je films mee, ze worden langs het lijstje gelegd en je krijgt feedback. Een avond met tips en inspiratie. Films wèl van tevoren inleveren bij Robert Bertsch.

17 april - 1 MINUUT WEDSTRIJD
Een jaarlijks terug kerend gebeuren. Alles kan, als het maar niet langer is dan 1 minuut. De winnaar krijgt een lekkere taart van Maison Kelder. Hou je van taart, doe je best!

 10 april -  Pasen gesloten.     inleveren 1 minuutfilm

3 april - STOP MOTION Wat is het precies. Wat is het verschil met animatie. Wat kunnen wij als HAF leden ermee? Pauline Schep.

27 maart - DOCUMENTAIRE 3
Een avond in het kader van DOCUMENTAIRE maken. Peter Heemskerk neemt de leiding. Geeft toelichting wat de bedoeling is. Het is de derde avond in een serie. Wat word je titel, heb je al een voice-over(tekst), heb je beelden om te laten zien.

20 maart - Animatie in de film.
Een boeiend onderwerp met veel voorbeelden ter inspiratie. De avond wordt verzorgd door Henk Burgering. Deze filmer won veel prijzen met zijn animatiefilms!


13 maart - Videoclip
Hoe maak je een muziek videoclip. Een avond in het teken van onderzoek. Camera en statief meenemen. Er is een zangeres aanwezig met eigengemaakte tekst en muziek.

6 maart -  TAFELHEREN
Kom met je vragen en problemen op montage gebied. Final Cut Pro, DaVinci Resolve Studio, Magix en Pinnacle. Stuur een vraag op tijd in, zodat de TAFELHEREN (namen worden nog bekend gemaakt) zich kunnen voorbereiden.


27 februari - DOCUMENTAIRE 2
Een avond in het kader van DOCUMENTAIRE maken. Peter Heemskerk neemt de leiding. Geeft toelichting wat de bedoeling is. Het is de tweede avond in een serie.

20 februari - ALV De jaarlijkse Algemene Ledenvergadering
De stukken worden van tevoren opgestuurd.

13 februari - LEDENAVOND
Breng je films mee, ze worden langs het lijstje gelegd en je krijgt feedback. Een avond met tips en inspiratie. Films wèl van tevoren inleveren bij Robert Bertsch.

6 februari - GASTSPREKER
John Sterk gaat dieper in op o.a. trucages in de film. Maar ook het gemaakte shot, het bewerkte shot en het eindresultaat.


30 januari - Ledenavond (RESULTATEN MOP VERFILMEN. Een MOP of MOPJE verfilmen 😊)

Omdat het toch wat kort dag was om moppenfilms in te leveren, wordt de mop verfilmen verplaatst naar een nog nader te bepalen andere dag.

Maandag 30 januari wordt ledenavond, we gaan kijken naar films van leden. Ook worden films uit het "filmtrommeltje" vertoond. Aanleveren films heeft de voorkeur via WeTransfer bij Peter Heemskerk. (philm_studio@hotmail.com)

(Je kan natuurlijk filmen wanneer jij of iemand anders deze verteld, maar kan het ook anders?  Met of zonder tekst, bij passende beelden en/of illustraties….Hoelang de film duurt… maakt niet uit.
Wees creatief en leef je uit!Films een week van tevoren inleveren bij Pauline Schep.)

23 januari - DOCUMENTAIRE 1
Een avond in het kader van DOCUMENTAIRE maken. Peter Heemskerk neemt de leiding. Geeft toelichting wat de bedoeling is. Het is de eerste avond in een serie.

16 januari - CLUBWEDSTRIJD aanvang 19:30 uur
De jaarlijkse clubwedstrijd. Een spannende avond. Wie gaat er winnen? De avond wordt geleid door Johan Bommelé. De jury is aanwezig om vragen te beantwoorden.

9 januari - BUBBELS EN WENSEN
We gaan weer van start met een glaasje bubbels en hopen op een vruchtbaar Filmjaar. Neem gerust een partner of belangstellende mee. Filmische nieuwjaarswensen zijn welkom en maken de avond compleet. 

Copyright © 2013 - 2023. All Rights Reserved.  HAF - Haagsche Amateur Filmclub - Het Kleine Loo 1 (VUC-terrein) - 2592 BW Den Haag.  Privacybeleid.